Heddedawir gebabbel.

 

We hadden afgesproken om bij elkaar te komen en over allerlei dingetjes te gaan praten die betrekking hadden op Heddedawir. Dan moet je denken aan allerlei zaken. Hoe willen we dat de nieuwe shirtjes eruit gaan zien. Wat moet er nog geregeld worden voor het Heddedaweekendjewir. Wat we aan activiteiten gaan doen, wat we willen nuttigen en ga zo nog maar even door. Maar vooral sinds een maand weer eens een biertje drinken bij onze Louis.

 

Maar bovenal was het de dag dat onze grootste voetballer aller tijden kwam te overlijden. Johan Cruijff wist over alles een mening te geven. God, wat heb ik genoten toen Nederland in 1974 op het WK voetbal in Duitsland tot de finale wist door te dringen. Dat was vooral te danken aan de grootste daden van Jopie uit de wijk Betondorp in Amsterdam. Wat de meeste niet meer weten, maar wel gebeurd is, was dat de Engelse scheidsrechter Jack Taylor wilde fluiten voor de aftrap van de finale toen hij zag dat de cornervlaggen nog niet waren geplaatst. Tjonge, toen was de FIFA al een warboel. Wie vergeet er nou bij de finale van een WK voetbal om de cornervlaggen te plaatsen. Typisch Duits want die hebben alles “zuhause” Toen de cornervlaggen eindelijk hun positie hadden ingenomen trapte Nederland af. Zonder de bal te hebben aangeraakt liep (het toenmalige) West-Duitsland al na een minuut spelen tegen een achterstand aan. Vlak buiten het zestienmetergebied werd Johan Cruijff neergelegd door Uli Hoeness. Later is Uli daar terecht zwaar voor gestraft. In 2014 werd Hoeness namelijk veroordeeld tot drieënhalf jaar gevangenisstraf. Dat was wel wegens belastingontduiking, maar voor mij was het eindelijk gerechtigheid na het mislopen van een wereldtitel. Had hij Johan maar niet moeten vloeren. Eigen schuld dikke bult. De Nederlandse aanvoerder viel in het strafschopgebied en de scheidsrechter wees een strafschop toe. De rest van wedstrijd staat me niet meer zo voor de geest. Alzheimer light zullen we maar zeggen. Maar wij hadden Johan Cruijff en nu niet meer. Enige nadeel zal altijd blijven, Johan was een Ajacied.  

 

Wat betreft de nieuwe dartsshirtjes het volgende. Door onze trouwe supportster Imke, momenteel Efteling hulpje van Pardoes, zijn er inmiddels ontwerpen gemaakt. Dit heeft zij natuurlijk geheel gekleed in de Eftelingstijl voor elkaar gekregen. De foto laat zien hoe ze straalt in haar nieuwe tenue. Ook wij zullen gaan stralen in ons nieuwe dartsshirt. De nieuwe dartspolo’s worden voorzien van een zakje op de borst voor het opbergen van de pijlen en de shagbuilen. Hiermee zal ons lelijk uiterlijk enigszins opgekalefaterd worden. Kalefateren is een niet alledaags woord. Navraag leerde dat dit woord is ontleend aan het Arabische woord “qalafa”. Kalefateren is een techniek waarbij de kieren tussen de gangen van de huid of tussen de planken van het bovendek van een schip worden dichtgemaakt met behulp van werk (uitgeplozen touw van een natuurlijke vezel, meestal hennep) of pek en teer dat gewonnen werd uit harshoudende bomen, zoals de grove den. Ook ik ondervindt de laatste jaren wat meer kieren in de huid dus ik kan wel een beurtje kalefateren gebruiken. Guus niet, die moet alleen een kleurspoelinkje gebruiken voor dat witte streepje, maar dat terzijde. Iedereen gebruikt het woord toch wel eens en nu weten we precies wat het betekend. De Heddedawirmennekes en onze lezers op facebook en internet zullen ook alleen maar slimmer worden als ze elke week dit geneuzel gaan lezen.

 

Ondertussen zaten we in de Genderbeemd en lieten we ons laven aan versnaperingen van Louike. Een maxi-schaal bittergarnituur werd verorberd en we hadden het over het Heddedaweekendjewir. Cor was aan het ketsen in de Kets en wij waren aan het kletsen in het kletsnatte Eindhoven. Natuurlijk werd er weer het nodige onzinnige op tafel gedropt door de leuteraars van Heddedawir. Ondertussen werd er bij een rookpauze even een onderling dartswedstrijdje gegooid. Toch werd het even serieus. Dat moest wel een belangrijk onderwerp zijn. Als onze maalmolens en smaakpapillen beproeft gaan worden dan wordt het onderwerp ineens serieus. Wat gaan we eten en drinken in het weekend. Er wordt op zaterdag door Chef August een nasi maaltijd verzorgd en een macaronischotel gemaakt. We kunnen kiezen wat we willen eten en misschien kunnen we op zondag de kliekjes opsouperen. Voor de rest gaan de nodige alcoholische versnaperingen mee naar het plaatselijk wereldberoemde Overloon.

 

Overloon is een dorp waar op 1 januari 2016, 3.991 mensen woonden en ligt aan de rand van de Peel, in de gemeente Boxmeer. Voor Guus fijn om te weten is dat dit allemaal in de provincie Noord Brabant ligt en dus niet in Limburg. Het dorp Overloon lag lange tijd afgezonderd van de bewoonde wereld te midden van heidevelden en ver van andere dorpen zoals Venray en het eveneens wereldberoemde Sint Anthonis. In Overloon gaan we weer worsten bakken, biertjes drinken, de Heddedawirquiz spelen, strijden om de Heddedawircup, lachen, genieten van een ontbijtje Louis, de slaapkamerdeur dicht tapen, toepen en Mexicanen. Ik kan niet wachten.

Terug naar Archief